Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Χειρουργική Ακριβείας με Εφαρμοσμένες Καινοτόμες Απεικονίσεις», σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Γνωστικό αντικείμενο – Σκοπός:

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η μελέτη, η έρευνα και η διεπιστημονική μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο αντικείμενο της στοχευμένης χειρουργικής με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Το πρόγραμμα εστιάζει στη θεωρητική και στην πρακτική κατάρτιση νέων επιστημόνων υγείας καθώς και επιστημόνων από θετικές επιστήμες στις σύγχρονες εξελίξεις μεθόδων απεικόνισης για τη συνεισφορά τους στην στοχευμένη χειρουργική κατά την περιεγχειρητική περίοδο.

Η σύγχρονη χειρουργική με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τη συστηματική κλινική έρευνα έρχεται να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Η χειρουργική του σήμερα προσπαθεί να είναι, όπου είναι δυνατόν, ελάχιστα επεμβατική με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση στον ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες τεχνικές της λαπαροσκόπησης, της ρομποτικής και της ενδοσκόπησης. Επίσης προσπαθεί να προσφέρει ξεχωριστά πλεονεκτήματα που αποτυπώνονται στα παρακάτω οφέλη για τον ασθενή: επεμβάσεις μεγάλης ακρίβειας, μειωμένη απώλεια αίματος, ταχύτερη ανάρρωση, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, μείωση πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επάνοδος του ασθενή στην καθημερινότητά του καθώς επίσης μικρότερο κόστος νοσηλείας.

Ένα επιστημονικό πεδίο που εμφανίζει εξαιρετική κλινική σημασία και εξελίσσεται συνεχώς είναι της σύγχρονης απεικόνισης. Η εξέλιξη αυτή συναρτάται με την εντυπωσιακή πρόοδο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στις μεθόδους απεικόνισης. Προκύπτει λεπτομερέστερη αποτύπωση της ανατομίας του κάθε οργάνου με αποτέλεσμα η απεικόνιση να καθίσταται μία τρέχουσα, διαρκώς ανανεωμένη πραγματικότητα.

Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την πιστή ανατομική αναπαράσταση του οργάνου καθώς και των υποκείμενων παθολογικών εξεργασιών με αποτέλεσμα να προσδίδουν εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία για έναν χειρουργό. Με τη χρήση τους, ο χειρουργός δύναται να παρατηρήσει λεπτομερώς την ανατομία του οργάνου, να εντοπίσει την ακριβή θέση της βλάβης, να οργανώσει με ακρίβεια και ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές. Με τη βοήθεια κατάλληλων λογισμικών και εξελιγμένων προγραμμάτων επεξεργασίας ιατρικών εικόνων, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τρισδιάστατων (3D) μοντέλων, μοναδικών για κάθε ασθενή, ώστε να είναι γνωστή με απόλυτη αξιοπιστία και ασφάλεια η έκβαση αλλά και η επιλογή του κατάλληλου τύπου χειρουργικής επέμβασης. Η σύγχρονη χειρουργική με τη συνδρομή νέων καινοτόμων απεικονίσεων εγκαινιάζει την εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής ή και ιατρικής ακριβείας (precision medicine), καθώς τα μοντέλα οργάνων που προκύπτουν είναι μοναδικά για τον κάθε ασθενή.

Στο προτεινόμενο ΠΜΣ θα υπάρξουν θεματικές ενότητες που θα αναφέρονται σε κλινικά ενδεδειγμένους τρόπους επιλογής και εφαρμογής συνδυασμού θεραπευτικών σχημάτων, για την αντιμετώπιση ασθενειών που χρίζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά και σε μεθόδους για την απεικονιστική παρακολούθησή τους.

Θα αναφερθούν κατευθυντήριες και σύγχρονες τάσεις στην επιλογή, όχι μόνον του θεραπευτικού σχήματος, αλλά και της διαγνωστικής μεθόδου που θα αναδείξει την έκταση της βλάβης και θα παρακολουθήσει την ανταπόκρισή της στη θεραπεία απεικονίζοντας και ενδεχόμενες παρενέργειές της.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων υψηλού επιστημονικού επιπέδου στον τομέα της σύγχρονης στοχευμένης χειρουργικής με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών απεικόνισης.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ΠΜΣ αποσκοπεί στην υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση και προετοιμασία των φοιτητών του, με σκοπό να προσαρμοστούν στα νεότερα δεδομένα που ενσκήπτουν στον τομέα της χειρουργικής και να εξοικειωθούν με τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες έρευνας και διδασκαλίας στο ευρύ πεδίο των καινοτόμων απεικονίσεων στη σύγχρονη χειρουργική.

Οι βασικοί στόχοι ίδρυσης του ΠΜΣ ορίζονται ως:

– Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων αναφορικά με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα στο επιστημονικό πεδίο των καινοτόμων απεικονίσεων στη σύγχρονη χειρουργική.

– Η εξάσκηση στην εφαρμογή των γνώσεων στις απαιτήσεις της κλινικής πράξης και παροχής φροντίδας υγείας.

– Η εκπαίδευση στη διεπιστημονική πρακτική και έρευνα και στην ικανότητα να συνθέτουν γνώσεις για να βελτιώνουν το κλινικό έργο.

– Η συμβολή στη στελέχωση των δομών και υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Η προβολή του ερευνητικού έργου των μεταπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο των σπουδών τους.

– Η προσέλκυση υποψηφίων εισακτέων από άλλα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατευθυντήριες αρχές του ΠΜΣ αποτελούν, αφενός μεν η παροχή στους μεταπτυχιακούς φοιτητές νεότερων επιστημονικών γνώσεων και ερευνητικών μεθόδων και αρχών, τέτοιων που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους και αφετέρου η καλλιέργεια των κριτικών και δημιουργικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια υπεύθυνη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.

Αποστολή όλων των συμμετεχόντων στη λειτουργία του ΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του προγράμματος, της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και η προώθηση συνεργασιών με συναφή εκπαιδευτικά/ ερευνητικά προγράμματα/κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Μεταπτυχιακός τίτλος:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Χειρουργική Ακριβείας με Εφαρμοσμένες Καινοτόμες Απεικονίσεις» (MSc: Precision Surgery with Innovative Imaging Methods).

Κατηγορίες πτυχιούχων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί:

α)Οι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (παρ. 1, 7 και 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017).

β) Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

γ) Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Ιατρικών Τμημάτων Σχολών Επιστημών Υγείας, Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής, απόφοιτοι Σχολών Επιστημών Υγείας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής, πτυχιούχοι Α.Τ.Ε.Ι. (και παλαιοί απόφοιτοι Τ.Ε.Ι.) (όπως Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων), πτυχιούχοι Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων συναφών Σχολών (π.χ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής) της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής κα άλλων συναφών Σχολών.

δ) Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε υποψήφιο του οποίου ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης

(Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).

ε) Για την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων συνεκτιμώνται τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 και πρόσθετα κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τα αρμόδια όργανα όπως ο νόμος ορίζει.

στ) Υποψηφιότητα για την επιλογή των εισακτέων μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι των ανωτέρω αναφερόμενων Τμημάτων με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων που γίνονται αποδεκτοί.

Χρονική διάρκεια σπουδών:

Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης και της θερινής περιόδου. Το Πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως εντατικό.

Πιστωτικές μονάδες – Γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος:

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι εβδομήντα πέντε (75).

Συγκεκριμένα, για την απόκτηση του ΔΜΣ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να συγκεντρώσουν:

– Εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση στα προσφερόμενα μαθήματα, τη συμμετοχή στις υποχρεωτικές πρακτικές παρακολουθήσεις των κλινικών περιστατικών και την έναρξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ).

– Δέκα πέντε (15) ECTS από την ολοκλήρωση και παρουσίαση της ΜΔΕ.

Για την απόκτηση του ΔΜΣ, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα (10) μαθήματα. Πέντε (5) υποχρεωτικά στο Α΄ εξάμηνο σπουδών και πέντε (5) υποχρεωτικά στο Β’ εξάμηνο σπουδών και να έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση της ΜΔΕ του κατά τη θερινή περίοδο.

Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του ΠΜΣ είναι υποχρεωτική, η ενεργός συμμετοχή στα εργαστήρια, στις ερευνητικές δραστηριότητες, στα σεμινάρια και στις πρακτικές ασκήσεις.

Ως γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ ορίζεται η ελληνική και ως γλώσσα εκπόνησης της ΜΔΕ ορίζεται η ελληνική ή η αγγλική, σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις, μετά από έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής.

Αριθμός εισακτέων:

Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς φοιτητές, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τη δυνατότητα του προγράμματος. Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων φοιτητών για να λειτουργήσει το ΠΜΣ είναι δέκα (10). Ο ακριβής αριθμός εισακτέων καθορίζεται ετησίως από τη Σ.Ε. και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων, εισάγονται στο ΠΜΣ πέντε (5) επιπλέον υποψήφιοι που ισοβαθμούν με τον τελευταίο επιτυχόντα, σύμφωνα με την κατάταξη αξιόλογησης.

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ (έκτακτη συνεδρίαση με υπ’ αρ. 3068/23-6-2021) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Τέλη φοίτησης:

Τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000,00 €) συνολικά.

Διευθυντής Προγράμματος:

Γεώργιος Τσουλφάς, MD, PhD, FICS, FSSO, FACS

Καθηγητής Χειρουργικής – Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ

Email επικοινωνίας: msc-precisionsurgery@med.auth.gr

Τηλ. Γραμματείας ΠΜΣ Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 13.00: 231331 2162